banner_se image012-1
 • 2014-11-05

  Ny investeringstrend på den nordiska marknaden

  Ny investeringstrend på den nordiska marknaden. Handeln med börshandlade produkter uppe på historiska nivåer.

   
  Det är ingen tvekan om att börshandlade produkter (nedan ETP:er) har blivit en självklar investeringsform för alltfler privata investerare. Handeln slår alla historiska rekord och marknaden växer lavinartat till skillnad från ETF-handeln som tidigare har varit stort. Drivande i tillväxten för ETP-handeln är NGM-börsen som via sin marknadsplats NDX har drygt 80 procent av marknaden i Norden.

  Sista månaden på börsen har varit turbulent och många investerade såg sin årsutveckling raderas. När marknaden var som mest volatil och många sålde i förtvivlan var det samtidigt rekordmånga som vallfärdade till ETP-marknaden för att handla Bull & Bear-certifikat, Mini Futures, Mini Futures BEST/Unlimited Turbos m.m. Anledningen? De såg en möjlighet att tjäna pengar på nedgången istället för tvärtom. Enligt NGM, som är ledande på ETP-marknaden, har antalet avslut hittills i år redan passerat det totala antalet som gjordes under hela 2013. Detta sker samtidigt som handeln i de tidigare så populära ETF:erna minskar. På bara två år har handeln med ETF:er minskat med mer än 50 procent.

  - Det har varit en intensiv handel i år, framförallt under den sista månaden då vi var uppe på historiska nivåer och slog alla tidigare rekord. Jämför vi antalet avslut hittills i år med samma period förra året ser vi en ökning med hela 30 procent, meddelar Tommy Fransson, vice vd på NGM.

  Men det är inte bara vid börsoro som privata investerare väljer ETP:er. Handeln har blivit allt vanligare och produktutbudet är stort. Investerarna kan handla med alltifrån Statoil, Hydro, Facebook och H&M som underliggande till olika index. De vanligaste underliggande tillgångarna i Norden i år är indexen OMXS30 och DAX 30 samt bolagen Nokia, Apple och Volvo. I Norges topplista finns Statoil och OBX-index.

  NGM har på sista tiden varit drivande i att öka marknaden för ETP:er och har idag drygt 80 procent av den totala handeln i Norden. Övriga aktörer på den Nordiska marknaden är Nasdaq och Oslo Börs. Tommy Fransson på NGM förklarar bakgrunden till NGM:s framfart.

  - Vi har ett koncept som fungerar och som uppskattas av våra kunder – det är en förutsättning för att kunna växa. Utöver det så arbetar vi med duktiga emittenter och börsmedlemmar som är lyhörda mot marknaden och levererar det kunderna efterfrågar. Resultatet blir ett ökat intresse och en ökad handel i produkterna, säger Tommy Fransson på NGM.

   

  För ytterligare information vänligen kontakta:
   

  Tommy Fransson, vice VD, NGM

  Tel: +46(0)8 566 390 49

  E-post: tommy.fransson@ngm.se