ngm_listbyte ngm_listbyte
2015-04-09

Intensiv handel & börshandlade produkter bidrar till rekordsiffror

Intensiv handel i NGM-bolag och börshandlade produkter bidrar till börsens rekordsiffror

 

Handeln i många av NGM-börsens bolag har rusat under mars och den mest framträdande ökningen står Biolight för. Bolagets handel har ökat med över 775 procent sedan mars 2014. Intensiteten i aktiehandeln och rekordhandeln med börshandlade produkter (s.k. ETP:er) är de främsta anledningarna till att börsen uppnår All-Time-High.

Mars har varit en händelserik månad för NGM-börsen som visar rekordsiffror på drygt 10 miljarder SEK för perioden. Det är All-Time-High för börsen som haft ett mycket starkt sista år med flera månader av rekordsiffror. På ett år har NGM ökat omsättningen med ca 42 procent.

Flera av NGM:s bolag har haft en intensiv handel i sin aktie under mars. Handeln på börsens MTF-lista har ökat med ca 94 procent jämfört med samma period förra året. De bolag vars handel sticker ut är Biolight, Kopparbergs Bryggeri och Hyresfastighetsfonden. Biolight har ökat sin handel med drygt 775 procent sista året medan Kopparbergs Bryggeri har ökat med ca 423 procent och Hyresfastighetsfonden med nästan 234 procent. En anledning till den goda handeln är att bolagen har ökat sin kommunikation gentemot marknaden.

Tommy Fransson, vice vd på NGM, kommenterar den starka utvecklingen för bolagssidan.

- Vi har under en längre tid satsat på att bygga upp vårt erbjudande på bolagssidan och nu börjar det ge resultat. Initiativet med intäktsdelningen, innebärande att våra bolag får del av de handelsintäkter som blir när deras aktie handlas, skapar incitament för bolagen att förbättra sin kommunikation med marknaden för att öka handeln i aktien. Förutom att bolagen kan tjäna på vårt initiativ så är det även positivt för investerarna som får en bättre bild av bolaget och kan göra en mer rättvis värdering, säger Tommy Fransson.

Även NGM:s marknadsplats för derivat – NDX – visar rekordsiffror för mars. Det stora dragloket är handeln med börshandlade produkter (ETP:er) som växer kraftigt i hela Norden. Marknadsplatsen nådde omsättningsrekord och för första gången gick omsättningen i Finland över drömgränsen på 100 miljoner Euro. Utöver omsättningsrekord blev det även rekord i antalet avslut för den svenska och finska marknaden. Det stora intresset för att spekulera i oljepriset är starkt bidragande till rekorden samtidigt som handeln med index som underliggande fortsätter att öka. De mest handlade indexen på respektive marknad är:

Sverige: OMXS30-index

Finland: DAX30-index

Norge: DAX30-index

Tommy Fransson kommenterar rekorden för NDX:

- Ett kontinuerligt ökat intresse för ETP:er samt ett bra börsklimat är drivande för våra All-Time-High-siffror. ETP:er är ett starkt tillväxtområde inom värdepappershandeln och vi ser stora förutsättningar för att detta kommer att fortsätta växa, säger Tommy Fransson.

 

För ytterligare information vänligen kontakta:

Tommy Fransson, vice VD, NGM

Tel: +46 (0) 8 566 390 49

E-post: tommy.fransson@ngm.se