ngm_listbyte ngm_listbyte
2014-10-02

Fler än 10 000 privata sparare tävlar nu om vem som är bäst på trading

Fler än 10 000 privata sparare tävlar nu om vem som är bäst på trading. Stort intresse för tävling med börshandlade produkter.

 

Det har varit ett stort intresse för NGM:s stora investerartävling som nu pågår parallellt i Sverige, Norge och Finland. Fler än 10 000 privata sparare har hittills anmält sig för att testa sina kunskaper i handeln med börshandlade investeringsprodukter (även kallat ETP:er) så som Bull & Bear-certifikat, Warranter och Mini Futures. Fler väntas registrera sig under tävlingens första dagar.

NGM:s investerartävling, kallad Investerar-SM i Sverige, Investor-NM i Norge och Sijoittajamestari i Finland, är nu igång. Tävlingen arrangeras i syfte att utbilda privatpersoner inom börshandlade produkter som exempelvis Bull & Bear-certifikat, Mini Futures och Warranter. I tävlingen får deltagarna möjlighet att testhandla produkterna med bland annat aktier, råvaror och index som underliggande tillgångar. Intresset för tävlingarna i alla länder har varit stort och hittills är fler än 10 000 anmälda. Tommy Fransson, vice vd på NGM, är inte så förvånad över att så många har anmält sig till tävlingen.

- Det finns en stor nyfikenhet kring de här produkterna, kanske på grund av att det pratas alltmer om dem, exempelvis på onlineforum och i sociala medier. Många tror att det bara är daytraders och väldigt rutinerade investerare som handlar med produkterna men faktum är att många sparare väljer att krydda sin portfölj med dem, vid sidan om stabila aktier eller fonder. Den här handeln skapar möjligheter, exempelvis kan man nå nya marknader, optimera sin marknadstro och investera mindre kapital men få samma utväxling. Det kan vara stora rörelser på marknaden under en dag. Förra årets svenska vinnare fick en avkastning på cirka 295 procent på fyra veckor, det säger ganska mycket, säger Tommy Fransson, vice vd på NGM.

I tävlingen har NGM inkluderat flertalet utbildande element för att deltagarna ska få bättre förutsättningar att lära sig produkterna och göra väl genomtänkta investeringar. En av dessa är samarbeten med bloggare, vilka under hela tävlingsperioden kommer att skriva om utvecklingen på marknaden samt ge deltagarna tips på olika investeringsstrategier. Därutöver har deltagarna tillgång till utbildningar så att de kan få mer kunskap om de olika produkttyperna som finns att handla med. Tommy Fransson förklarar varför utbildning är viktigt.

- Olika börshandlade produkter följer en tillgång på olika sätt och det behövs därför kunskap om hur de fungerar. I tävlingen finns därför utbildande element som vi hoppas att deltagarna kommer att ta del av och uppskatta. Förstår man produkterna så kan man göra mycket bra affärer och få tillgång till mer svåråtkomliga marknader än vid vanlig aktiehandel, säger Tommy Fransson.

 
Om tävlingen

Investerar-SM arrangeras av den svenska börsen NGM och har genomförts varje år sedan 2009. Syftet med tävlingen är att utbilda privatpersoner i börshandlade produkter som exempelvis Bull & Bear-certifikat, Mini Futures BEST och Turbowarranter. Under fyra veckor ska deltagarna förvalta en portfölj till ett värde av 100 000 fiktiva kronor. Den person som lyckas skapa bäst avkastning på portföljen under tävlingsperioden vinner. Handeln sker under NGM-börsens ordinarie öppettider för handel och all handel i tävlingen sker i realtid. Tävlingsperioden är 1-29 oktober. Mer information på www.investerar-sm.com (Sverige), www.investor-nm-com (Norge) och www.sijoittajamestari.com (Finland).
 

För ytterligare information vänligen kontakta:
 

Tommy Fransson, vice VD, NGM

Tel: +46(0)8 566 390 49

E-post: tommy.fransson@ngm.se